Chat with us, powered by LiveChat

In 7 stappen een frituur of snackbar opstarten

Jouw eigen frituur of snackbar starten? Daar komt heel wat bij kijken. We geven je graag wat tips en advies om een goed draaiende zaak uit te bouwen.
Odoo + afbeelding en tekst

1. Doe onderzoek naar de perfecte locatie

De kans is groot dat je de streek waar je je frituur of snackbar wilt openen al in gedachten hebt. Spring niet zomaar in het diepe en zoek eerst het antwoord op deze 3 vragen:

 • Hoeveel frituren zijn er in de omgeving gevestigd?

 • Draaien ze goed? Waarom? Of waarom niet?

 • Hoeveel inwoners zijn er per frituur?

Volgens frituristenbond Navefri is 1 frituur per 2500 à 3000 inwoners de gouden regel voor een leefbare zaak. We raden aan daar niet onder te gaan.

2. Kies het ideale pand

Zoals voor elke horecazaak is het pand van je frituur of snackbar enorm belangrijk. Van alleen de omwonenden blijft je zaak niet draaien. Je hebt ook klanten nodig die er passeren. Het ideale pand:

 • Ligt op een goed zichtbare locatie

 • Heeft een eigen parking of parking vlakbij

 • Heeft genoeg ruimte voor zitplaatsen

 

Odoo • Tekst en afbeelding
Odoo + afbeelding en tekst

3. Denk aan de wettelijke verplichtingen

Om een frituur of snackbar te starten, moet je in orde zijn met enkele wettelijke verplichtingen.

 • Vraag een voedingsmiddelenvergunning aan

 • Zorg dat je voldoet aan de minimale hygiënemaatregelen voor frituren en snackbars

 • Neem contact op met de stad of gemeente om ook in orde te zijn met de lokale vergunningen, belastingen en reglementen

 • Denk aan SABAM en de billijke vergoeding als je muziek draait in je zaak

4. Besteed je startkapitaal slim

Spreid je startkapitaal evenredig over je uitgaven. Steek niet al je geld in de aankoop en eventuele verbouwingen of vernieuwingen. Zorg dat je ook nog kapitaal over hebt om reclame te maken voor je zaak en je eerste producten aan te kopen zoals aardappelen, snacks, frituurolie of vet.

Ga geen afspraken aan met leveranciers voor het huren van materiaal, dit geeft je de luxe en vrijheid om onafhankelijk te zijn, zonder vast te hangen aan een specifieke leverancier.

Odoo • Tekst en afbeelding
Odoo + afbeelding en tekst

5. Richt je frituur of snackbar in

Friteuse
Een goede frituur of snackbar staat of valt met haar friteuse. Doe daarom beroep op een  gevestigde installateur met een goede klantendienst die gemakkelijk bereikbaar is. Bewaar hun contactgegevens onmiddellijk zodat je snel actie kan ondernemen bij eventuele (opstart)problemen.

Totaalinrichting

Voor de inrichting van je zaak heb je mogelijkheden genoeg. Maar ga altijd voor stevige materialen die lang meegaan. Laat je bijstaan door  gespecialiseerde firma’s die je zaak van a tot z inrichten. Die firma’s:

 • Ontwerpen je frituur of snackbar

 • Voeren alle werken uit en coördineren ze

 • Bieden zowel standaard koeltoonbanken aan als koeltoonbanken op maat van je zaak mét garantie en 24/7-service.

Huisstijl en reclame

Zorg ervoor dat je frituur of snackbar in het oog springt met je licht-, gevel- en/of andere buitenreclame. Denk ook aan een gemakkelijk te onthouden naam en een opvallend en herkenbaar logo.

6. Kies de juiste leveranciers

Horecaleverancier

Je snacks, sauzen, toebehoren,…? Die laat je het beste leveren door een  algemene horecaleverancier uit eigen streek die je op vaste tijdstippen kan bevoorraden tegen goede prijzen. Maken verschillende leveranciers kans om bij jou te leveren? Vergelijk dan zeker de kwaliteit en specialiteiten die ze aanbieden.

Aardappelleverancier

Werk altijd met verse aardappelen of verse voorgesneden frietjes. Vraag eens aan frituristen of horeca-uitbaters die je kent wie hun leverancier is. Denk eraan: de kwaliteit van je frieten staat boven alles. Laat je niet overhalen door prijs of cadeaus. Bouw ook een goede relatie op met je aardappelleverancier. Van al je leveranciers is hij degene die het vaakst bij je zal langskomen.

Vetleverancier

Heb je plaats om vet of olie op te slaan voor een langere periode (bv. 2 tot 4 weken)? Dan loont het de moeite om aan een vetleverancier te denken. Die kan je altijd een betere prijs garanderen omdat hij grote hoeveelheden levert en meestal zelf zijn olie of vet produceert en/of verpakt.

Je kunt hiervoor beroep doen op Quatra. Wij leveren frituurolie en vet rechtstreeks aan je frituur of snackbar en halen je gebruikte olie en vetten ook op.

Afvalophaler

Een frituur of snackbar produceert meer afval dan je denkt: keukenresten, papier en karton, pmd, restafval,… Sluit een overeenkomst af met een  ophaler die je afval zo veel mogelijk gescheiden ophaalt. Dat is goedkoper.

Vetophaler

Hou je vet of olie gescheiden van het andere afval. Alleen van vetsmelters of vetophalers  krijg je hiervoor een vergoeding. Tip: zoek een vetophaler in Google via ‘ophalers gebruikte frituurolie’. Wil je zo veel mogelijk rendement uit je ophaling halen? Sluit dan een goede overeenkomst af met de leverancier van je vet. Die combineert de ophaling van je oud vet met de levering van nieuw vet. Zo heb je maar één tussenpersoon voor levering en ophaling en betaal je minder.

Wens je beroep te doen op Quatra? Vragen over vetophaling?
Contacteer ons op +32 9 336 13 36.


Odoo • Tekst en afbeelding
Odoo + afbeelding en tekst

7. Overige tips

Een goed draaiende frituur of snackbar hangt af van de service die je je klanten biedt. Enkele tips:

 • Kies voor vaste openingsuren en hou je daaraan. Je klanten stemmen hun dagplanning en eetmoment op jou af

 • Werk altijd met verse, kwaliteitsvolle producten

 • Bied producten 'van het huis' aan zoals een vers gemaakte saus of een zelfgemaakte saté

 • Presenteer je snacks en sauzen verzorgd en draag klantvriendelijkheid hoog in het vaandel

Heb je vragen over een frituur of snackbar opstarten?

We helpen je graag verder.

in Tips